Anerkjenn det armenske folkemordet nå!

Oppdatert: 4. okt. 2018

Uttalelse vedtatt på sentralstyret 24.04.15 - utgått


24. april i år er det 100 år siden det ble utført systematisk og planlagt drap av 1.5 millioner armenere i det osmanske riket. Målet var å stoppe armenske nasjonalismen, og å hindre kreftene som ønsket Armenia i å bli opprettet som en selvstendig stat.


Definisjonen for folkemord er handlinger med intensjon om å utrydde en gruppe mennesker, helt eller delvis, på bakgrunn av nasjonalitet, rase, etnisitet eller religion. Det systematiske anslaget på den armenske befolkningen av det Osmanske rike i 1915 besto av blant annet deportasjoner, dødsmarsjer, konsentrasjonsleirer, mordbranner, giftgass og inokulasjon av tyfus. Det Osmanske riket måtte etter første verdenskrig anerkjenne drapene som forbrytelser mot menneskeheten og dømte ansvarlige til lengre fengselsdommer. Denne prosessen ble i 1921 snudd da den tyrkiske nasjonale bevegelsen tok makten og grunnla Tyrkia, som i ettertid har benektet at handlingene mot armenere var folkemord. Unge Venstre mener at disse systematiske drapene ikke kan beskrives som noe annet enn folkemord, og at det er på tide at Tyrkia og verdenssamfunnet anerkjenner dette.


I januar 2007 ble den armenske journalisten Hrant Dink drept av en tyrkiske nasjonalist. Etter drapet poserte flere tyrkiske politimenn og gendarmerier med drapsmannen foran ett tyrkisk flagg. Dette viser at holdningene fra 1915 fortsatt er til stede i deler av det tyrkiske samfunnet, og at det er på tide at Tyrkia tar et ordentlig oppgjør med fortiden. Spesielt bekymringsfullt er fornektelseskulturen som har vokst frem etter folkemordet. Unge Venstre mener derfor at Tyrkia burde anerkjenne at folkemordet fant sted og beklage tyrkeres delaktighet under folkemordet.


I løpet av de siste månedene har EU-parlamentet vedtatt to uttalelser for anerkjennelse og fordømmelse av det armenske folkemordet. Mens Tyrkia og noen andre land avfeier at det var et folkemord, har de aller fleste land, inkludert Norge, hverken anerkjent eller avfeid at den armenske katastrofen var ett folkemord. Unge Venstre mener derfor det er på tide at Norge, i anledning 100-års markeringen for det armenske folkemordet, anerkjenner at det hendelsen i 1915 faktisk var et folkemord.


Unge Venstre mener at:

- De systematiske drapene av armenere ikke kan beskrives som noe annet et folkemord.

- Norge må bruke 100-års markeringen for det armenske folkemordet til å anerkjenne at hendelsene i 1915 faktisk var et folkemord.

- Tyrkia burde anerkjenne at folkemordet fant sted og beklage delaktigheten til tyrkere under folkemordet.