Boikott fotball-VM i Qatar nå!

Uttalelse vedtatt av landsstyret 05.03.21


Fotball-VM i Qatar har videreutviklet seg fra et utstillingsvindu for korrupsjonen i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) til et mesterskap bygget med gravsteiner og menneskerettighetsbrudd.


Fundamentet til fotball-VM i Qatar er reist med blod. Minst 6700 arbeidsinnvandrere fra Sør-Asia har mistet livet siden Qatar på tvilsomt vis sikret seg fotball-VM. Det reelle antallet døde er sannsynligvis langt høyere. Hensynet til arbeiderne er totalt fraværende, illustrert ved at qatarske myndigheter kategoriserer en stor del av dødsfallene som “naturlige”.


Dødsfallene er isåfall like “naturlige” som tildelingen av mesterskapet til Qatar i 2010. Av totalt 22 mennesker som avgjorde tildelingen, har 16 blitt suspendert, siktet eller fengslet i ettertid.


Forholdene disse gjestearbeiderne jobber og lever under er i det store og hele umenneskelige og livsfarlige. Amnesty har gått til det skritt å beskrive situasjonen som slavelignende. Skulle vi hatt ett minutt stillhet for hver døde fremmedarbeider i VM, hadde samtlige 64 kamper gått i stillhet, og man måtte åtte kamper inn i neste VM for å ære alle.


Selv om fotballpresident Terje Svendsen ikke ønsker å boikotte VM i Qatar, er vi glade for at flere fotballklubber nå hever stemmen. Det er som kjent enklere å snakke om samhold og likestilling i idrettens festtaler, enn å stå opp for menneskerettigheter når det virkelig gjelder.


Fotball handler om samhold, og gir mange mennesker glede i livet. Når fotballen likevel fører til så store menneskerettighetsbrudd og moderne slaveri, er samholdet og gleden borte.


Unge Venstre vil:

  • oppfordre Norges Fotballforbund til å ta tydelig stilling mot og boikotte fotball-VM i Qatar

  • oppfordre norske fotballsupportere til å la være å se på kampene i Qatar