Fylkesleder Hannas innlegg til Oslo Venstres årsmøte 2021


Skjermdump fra Zoom. Viser fylkesleder Hanna Lein-Mathisen med flere Unge Venstre-medlemmer.


Kjære årsmøte!


En gang, for flere år siden, gikk jeg i klasse 2a ved Majorstuen skole, midt i flotte Oslo. Det var valgår, og vi skulle lære om det norske demokratiet. Læreren presenterte en sak hvert parti sto for før vi skulle stemme. Intetanende lille Hanna stemte den dagen på Senterpartiet, fordi de ville gi henne varm skolemat. Gratis pizza i kantinen? De hadde meg på kroken. Kunne støvete politikere på TV utføre slike mirakler? Jeg ville lære mer. Jeg gikk hjem, og fikk høre mer i detalj om partiene. Men vet dere hva? Lille Hanna på syv år syntes alle partiene hørtes dumme ut. Noen mente litt bra ting, men de aller fleste mente en haug med teite ting også. Spesielt Senterpartiet, som hun hadde stemt på tidligere på dagen,. De ville skyte de søte ulvene i skogen!


Jeg bestemte meg den dagen for å endre Norge med mine egne partier. Opp- og ned-partiet, for det fantes allerede et høyre-, og et venstre-parti. Ned-partiet mente bare dårlige ting, og opp-partiet mente bare fantastiske ting. Jeg skulle få gratis pizza så mye jeg ville, og en kattunge til jul.


Dette var starten på veien til det rette partiet for meg. Jeg har ikke startet opp-partiet selv, men jeg har funnet et parti som løfter Norge, en ideologi å tilhøre som løfter verden. For vi liberale, vi ser fremover, oppover.


I en tid hvor mange sliter, ser vi fremover. I en tid hvor korona-pandemien herjer over verden, flere av oss enn på lang tid er permitterte, har mistet jobben og står maktesløse igjen, står vi liberale sammen. Våre gode folk i regjeringen, på stortinget og i bystyret finner løsninger, og viser solidaritet. Vi som holder oss hjemme nå viser solidaritet.


Men den største solidariteten vi kan vise i år vises ved å takke ja til vaksinen. Verdens helseorganisasjon har kalt vaksinemotstand en av de største helsetruslene mot verden. En undersøkelse fra sent januar viser at blant Venstre-velgere er det færrest vaksineskeptikere av alle landets partier. Kun to prosent hos oss sier at det er usannsynlig at de vil ta koronavaksinen, mot 36% i KrF og 26% i FrP. Jeg er stolt av partiet vårt for dette. Vi bygger på solidaritet og fremtidstenkning. Vi skal sammen komme ut av pandemien.


Selv i disse tider, hvor det er vanskelig å holde motivasjonen oppe, når vi ikke kan møtes, snakke om politikk, eller en gang klemme våre neste, ser vi store gjennomslag for våre saker. Vi ser at vi sikrer de laveste nasjonale utslippstallene på 27 år, selv uten å regne inn nedgangen i utslipp grunnet pandemien. Dette viser at regjeringens klimapolitikk fungerer. At vår klimapolitikk fungerer! Byrådet med MDG i Oslo viser at de ikke kan holde løfter. De lovet oss halvering av Oslos utslipp, men har oppnådd noen skarve prosent bare det siste året, og utslippsøkning fra 2016-2018. Dette skal vi melde høyt om til velgerne til høsten. I motsetning leverer vi resultater, ikke tomme ord.


Selv når vi kun kan samles bak skjermen ser vi også at vår rusreform kan bli den viktigste sosialpolitiske reformen i Norge i denne delen av århundret. Alt som kreves er at vi ikke legger kunnskapen vi har fått i skuffen, men heller lar den utgjøre ruspolitikkens nye grunnstein.


La det ikke være tvil: dagens ruspolitikk er feilslått. Norges makabre europeiske pallplassering i overdosedødsfall er en skam. Vi skal gå fra straff til hjelp, fra håndjern og bøter til utstrakte hender! Rusreformen risikerer per dags dato å ikke passere Stortinget, takket være motstand fra formynderske krefter i AP, FrP og SP. Det er intet mindre enn uverdig. Dagens ruspolitikk har krevd for mange liv til at denne reformen skal møtes med noe annet enn tverrpolitisk enighet. Takket være oss i Venstre, og alle tidligere partifellers skuldre vi står på, er vi nærmere en slutt på ruspolitikkens moralisme enn noen gang. Jeg er stolt.


Jeg er stolt av å ha gleden av å være leder for en fantastisk engasjert gjeng i Oslo Unge Venstre. Jeg er stolt over å få være medlem i Oslo Venstre, og jeg er stolt av oss alle for at vi holder hodet oppe i denne tiden. Jeg er stolt av oss for at vi sammen endrer Norge til det bedre, selv på dystre dager. Lille Hanna i klasse 2a ved Majorstuen skole ville vært stolte over sitt fantastiske, fremtidsrettede opp-parti, Venstre i mitt hjerte. Takk for meg!