Luka-Uka 2015

I år arrangerer Unge Venstre sin kampanje Luka-Uka for andre gang.

Luka-Uka er en kampanje for å sette fokus på Europas siste diktator, og hans regime i Hviterussland: Alexander Lukaschenko har nå sittet som president i 20 år etter flere tvilsomme valgrunder.


Hvorfor Hviterussland?


Hviterussland er i stor grad en glemt konflikt, men selv om det ikke nevnes i mediene betyr ikke det at menneskerettighetsbruddene ikke skjer. Hviterussland og dets regime benytter seg av dødsstraff, har flere politiske fanger, og både ytringsfriheten, pressefriheten og forsamlingsfriheten krenkes ofte.


Likevel er det kun de mest alvorlige sakene som dukker opp i vestlig media, og så lenge Lukaschenko og hans regime holder seg under radaren kan han bevege seg relativt fritt. Sist Hviterussland hadde en stor rolle i mediene var i anledning opptøyene etter valget i 2010. Etter en fredelig valgkamp var de fleste positive til valget, men da det igjen ble klart at Lukaschenko vant med 80 % av stemmene gikk folket ut i gatene og opptøyene brøt ut. Mange ble arrestert, noen sitter fengslet enda.


Så hvorfor er dette relevant? I år er det igjen valg i Hviterussland. Derfor er årets kampanje ekstra viktig: Vi kan ikke anerkjenne enda et udemokratisk valg i Hviterussland. Ikke la Europas siste diktatur falle i glemmeboken.