MDGs store klimabløff

MDG gikk til valg på å halvere Oslos utslipp i løpet av fire år. De har kuttet usle 2,5 prosent, og utslippene i Oslo er nå dobbelt så høye som MDG har lovet oss. Det er rett og slett en skandale og en klimabløff av de sjeldne, skriver Unge Venstres leder Sondre Hansmark.På mandag ble klimagassutslippene for hver enkelt kommune gjort kjent. Utslippstallene for Oslo er trist lesning for oss som er opptatt av å nå klimamålene vi setter oss. Det rødgrønne Oslo-byrådet henger nemlig milevis bak å nå sine egne klimamål.


“Vi skal halvere Oslos klimagassutslipp på 4 år!” fridde MDG til oss for snaut fire år siden. Utslippene skulles kuttes fra 1,2 millioner tonn CO2 til 600 000 tonn i 2020. Dette skulle vise seg å være enklere å love enn å gjennomføre.


Utslippene går først nå nedover etter å ha gått opp i flere år, og byrådet er milevis unna å nå målet. I stedet for å nærme seg målet 600 000 tonn i 2020, er utslippene på 1,3 millioner tonn i 2019. Utslippene er dobbelt så høye som de skal være hvis byrådet skal holde det de lover. Det kan ikke kalles annet enn tidenes klimabløff fra MDG.


Hvem som helst kan stille opp i valgkampen og fortelle velgerne at de er opptatt av å redde kloden. Å faktisk kutte utslipp er hakket vanskeligere. MDG har solgt velgerne et luftslott av et klimamål de ikke engang er i nærheten av å kunne levere på..


De jubler over utslippskutt på 4,5 prosent fra 2018 til 2019, men “glemmer” selvsagt å fortelle at det rødgrønne byrådet deres først økte klimagassutslippene, to år på rad. Siden 2015 har Oslo-byrådet kun kuttet utslippene i byen med 2,5 prosent - en brøkdel av halveringen de lovet.


Samtidig har Venstre levert tidenes sølvfat av en klimasatsing for storbyene. Aldri før har vi gitt mer penger til å bygge ut kollektivtransport i byene. Jernbanebudsjettet er større enn noensinne, og vi sørger for at historisk mange velger elbil. Alt ligger til rette for at byene skal klare å nå klimamålene sine. For byrådet i Oslo har det dessverre vært viktigere å prate om store mål enn å levere store utslippskutt.


Mens Venstre sørger for at Norge for første gang når klimamålene våre, bommer MDG på sitt eget klimamål med flere hundre tusen tonn med CO2. MDG lanserte sin klimapolitikk som en enkelt sprint til målet, men gisper fortsatt etter luft med målstreken milevis foran seg.

Teksten ble også publisert i VG 30. januar 2021.