Reisebrev fra Kiev

Fra fredag 13. april til tirsdag 17. april var Vegard Løknes fra Internasjonalt Utvalg i Kiev, Ukraina med LNU, på vegne av Unge Venstre. Turen i 2018, som i tidligere år, hadde som mål å knytte kontakt mellom barne- og ungdomsorganisasjoner i Ukraina og i Norge, og for samfunnsengasjert ungdom fra Norge å lære seg mer om landet og dets utfordringer, blant annet med tanke på deres forhold til EU og vesten. I løpet av langhelgen møtte delegasjonen flere politiske og apolitiske organisasjoner samt andre profilerte samfunnsaktører i landet.

Foto: Alizamin Jafarli

Opplegget begynte torsdag ettermiddag på LNUs hovedkontorer i Oslo. Her fikk deltakerne opplyst om situasjonen i landet samt fylt inn nødvendig papirarbeid i forberedelse til turen. Deltakerne fikk også tatt opp deres forventinger til opplegget og hverandre.


En gjeng på fjorten nordmenn fra åtte forskjellige ungdomsorganisasjoner samt paraplyorganisasjonen LNU som organiserte studieturen, tok tidlig fredag morgen, den 13. april, fly fra Oslo Lufthavn Gardermoen, mot Kiev, med mellomlanding i Riga. Turen sørøstover tok de fjorten bleke nordmennene til et land som allerede var godt i gang med våren. I løpet av helgen fikk gruppen oppleve en god del sol, men mesteparten av sollyset ble nok tatt inn mens gjengen gikk fra møte til møte. Fredag ettermiddag sjekket gjengen inn på det berømte Hotell Ukraina i sentrum av Kiev. Hotellet har en lang historie, nyligst i forbindelse med revolusjonen i 2014. Før middagen presenterte Natur og Ungdom deres prosjekt i Nord-Russland for å inspirere de andre deltakerne.


Møtene med ukrainske organisasjoner begynte for fullt lørdag formiddag, med presentasjon fra LNUs søsterorganisasjon i Ukraina ‘NYCU’ (National Youth Council of Ukraine), og ble fulgt av møter med utdanningsorganisasjonen ‘Go Global’, ungdomspartiet ‘Youth of Democratic Alliance’, og til slutt presidentens ungdomsparti ‘Poroshenko Youth Wing - Solidarna Molod’. Det var interessant å se mangfoldet i ukrainsk samfunnsliv; fra en kontroversiell paraplyorganisasjon som prøver sitt beste, til en utdanningsorganisasjon som forsøker å lære bort engelsk på kreative og oppfinnsomme vis, og fra et lite og fattig ungdomsparti som arbeider mot korrupsjon i nedslitte lokaler, til en velsmurt maskin av et ungdomsparti tilhørende presidenten.


Søndagen var betydelig roligere. Store deler av for- og ettermiddagen gikk til en innholdsrik omvisning rundt om i Kiev. På ettermiddagen, etter lunsj, fikk gruppen møte journalist og parlamentariker Serhiy Leshchenko, som kunne fortelle hvordan innsiden av makten i Ukraina opererte, og male et bilde over utfordringene for maktkritiske parlamentarikere i landet. Middagen denne søndagen var en sosial affære hvor de norske ungdomsorganisasjonene fikk hurtigdatet med de ukrainske ungdomsorganisasjonene som deltok. Alle fikk presentere sin organisasjon i fellesskap før en fri mingling. For Unge Venstres del var det spesielt hyggelig å møte aktivister fra organisasjonen ‘European Youth of Ukraine’ som er medlem av LYMEC sammen med Unge Venstre.


Mandag den 16. april var gruppen først hos EUs delegasjon i Ukraina for å få EUs perspektiv på situasjonen i landet og et innblikk i deres arbeid der. Det var pressesjef Jurgis Vilcinskas som ledet det uformelle møtet. Senere samme dag fikk gruppen møte organisasjonen “Reanimation - Package of Reforms” som arbeider for et mer demokratisk og velfungerende Ukraina gjennom direkte lobbyisme opp mot politikerne. De kunne fortelle om utfordringene med å være finansiert og støttet av utenlandske organisasjoner og andre lands ambassader, deriblant muligheten for å bli beskyldt for å være en “fremmed agent”, likevel var de også en av de mest håpefulle organisasjonene vi møtte.


Tirsdag 17. april var dagen for hjemreise. Men vi fikk tid til et siste møte. Denne dagen var det den norske ambassaden i Kiev som åpnet dørene for oss, og vi fikk vite hva det er Norge gjør i Ukraina og hvordan ambassaden arbeider i landet.


Turen til Kiev var utrolig lærerik. Den var heldigvis ikke bare travel heller. Utenom møtene har gruppen opplevd noe av det beste Kiev har å by på av restauranter, de livlige gatene i sentrum av Kiev, presidentens sjokolade (Roshen), samt tallrike attraksjoner. Noe av det mest interessante var antakeligvis den 105 meter dype undergrunnsbanen, og rulletrappene ned dit. Unge Venstres internasjonale utvalg og Vegard Løknes vil gjerne få takke LNU for turen, og samtidig si at vi ser fram til nye slike turer.