Reisebrev fra LYMEC-kongressen i Berlin


I helgen var vi, Gard Løken Frøvoll og Timo Nikolaisen, sendt til Berlin som Unge Venstres delegater til vår europeiske paraplyorganisasjon European Liberal Youth (LYMEC) på deres vårkongress. Sammen med andre liberale ungdomsbevegelser og -partier fra hele Europa så vi på arbeidet som LYMECs byrå (styre) har lagt ned de to siste årene. I tillegg var det duket for både valg av nytt byrå og behandling av hele 27 resolusjoner om alt fra en liberal utdanningspolitikk til et felles pantesystem.


Blant resolusjonene som ble behandlet finner man “Support student activism internationally”, innsendt av Unge Venstre sammen med våre nordiske venner i Venstres Ungdom (Danmark), Radikal Ungdom (Danmark) og Svensk Ungdom (Finland), samt nederlenderne i Jonge Democraten. Den handler om innføringen av det norsk Students at risk-programmet i flere europeiske land og ble vedtatt av kongressen etter en nervepirrende stemmetelling.


Heldigvis, vil noen si, bestod kongressen ikke bare av lange møter og avstemninger, selv om det selvfølgelig var en stor bestanddel. Vi fikk også besøke den tyske nasjonalforsamlingen, Bundestag, etter invitasjon fra det tyske liberale partiet FDP. Samlet sett var kongressen veldig interessant og annerledes enn noe av det vi gjør i Unge Venstre, og vi fikk begge to god kontakt både med andre nordiske delegater såvel som liberalere fra resten av Europa. Norden blir også representert i byrået de neste to årene med finske Lena Höglund som kasserer og svenske Dan-Aria som byråmedlem under den nye presidenten Svenja Hahn fra Tyskland.


I tillegg til LYMEC-kongressen, ble det i forkant arrangert et todagers seminar om hvordan liberale partier kan reise seg etter tilbakefall, samt å nå nye høyder. Seminaret het “Liberalism for Europe - a Liberal Fightback”, og Gard deltok fra Unge Venstre. Seminaret inneholdt inspirerende og lærerike foredrag fra blant annet valgkampsjef i nederlandske D66, og valgkampsjef i tyske FDP. Begge snakket om hvordan de hadde reist seg etter dårlige valg, og endt opp med stor fremgang i neste valg. De var enige om at en klar profil, og eierskap i viktige saker, var det som skulle til for å reise seg etter et dårlig valg.


Vi synes begge to at det var interessant og lærerikt å representere Unge Venstre på europeisk nivå, og vi anbefaler andre å søke ved neste mulighet.


Med liberal hilsen, Timo Nikolaisen og Gard Løken Frøvoll.