Triste, dyre liv

Fredag 14. november hadde styremedlem i Tromsø Unge Venstre, Elise Johansen, et leserinnlegg om pelsdyrnæringen på trykk i iTromsø. Les det her!


Triste, dyre liv Elise Johansen, Tromsø Unge Venstre


Mange vinterjakker du ser i butikken i dag er ganske dyre, de koster flere tusenlapper. Virkeligheten er at en stor andel av disse jakkene koster mye mer enn det, de koster dyreliv. En parkas med ekte pelskrage koster livet til en mink. Da kan du tenke deg hvor mange minkliv en pelskåpe koster. Vi har mange andre alternativer i dag til å holde varmen, vi har ingen behov for å bruke pels. Er det da riktig å stenge ville dyr inne i trange bur, og drepe dem for at vi skal se bra ut?


Før var det et behov for mennesker å bruke pels, de trengte det for å holde varmen. Denne argumentasjonen er ikke relevant i dag, og den har ikke vært relevant på mange år. Jeg tror ikke du velger pelskrage fordi du tenker de vil fryse med en falsk. Å bruke pels i dag i Norge er en luksus.


Fra 2002 fikk pelsdyrnæringen beskjed om å bevise at man kan ha både dyrevelferd og pelsnæring. Daværende landbruksminister og partileder for Venstre, Lars Sponheim, ga dem ti år på å forbedre forholdene i pelsdyrfarmene. Det har gått over ti år, vi har enda farmer med uverdige forhold og pelsdyroppdrettere fortsetter å bryte lovene. Dyr lider fremdeles i dag, pelsnæringa har ikke holdt mål.


Det finnes farmer i Norge som følger lovene, og har såkalte gode forhold for dyrene. Men er det gode forhold for dyrene, når skogsdyr ikke får være skogsdyr? Og uansett hvor godt dyrene har det, er det riktig å ta dyreliv for at vi skal ta oss godt ut? Det handler ikke lengre om å unngå å fryse i hjel, det handler om vår rene egoisme.


Staten gir 40–50 millioner kroner til pelsnæringa hvert år. 40–50 millioner kroner støtte til å stenge dyr inne, drepe dem og lage klær som vi fint hadde klart oss uten. Er det riktig? Jeg synes ikke det er riktig, og er stolt medlem av et parti som heller ikke gjør det. Venstre verdsetter dyrs rettigheter over menneskers forfengelighet, og kutter både avløser- og fôrfraktstøtte til pelsindustrien i sitt alternative statsbudsjett. Pels hører ikke hjemme i Norge i 2014, og det er på god tid at vi får flertall for å legge ned denne uverdige næringen.


Dette er ikke bare opp til Stortinget, det er opp til oss – meg og deg. Ikke støtt klesmerker som selger pels, ikke spre trenden videre. Det burde ikke være ansett som kult å ha vinterpelsen til en rev i nakken. Staten burde bruke pengene på bedre ting, og det burde vi også.

Siste innlegg

Se alle

Harstad sparker i gang sesongen

Harstad & Kvæfjord Unge Venstre åpner årets møtesesong med et tema som angår oss alle - skolepolitikk. Fylkesleder Elise Klausen Jenssen skal innlede kort om hvorfor Unge Venstres skolepolitikk er bes