Tyrkia ut av Afrin

Oppdatert: 5. sep. 2018

Vedtatt av sentralstyret 26.05.18


Tyrkias militæroffensiv mot den kurdiskkontrollerte byen Afrin i Syria er et alvorlig brudd på folkeretten. Unge Venstre fordømmer angrepet, og krever at regjeringen gjør det samme.


Den tyrkiske offensiven “Operasjon Olivengren” ble innledet 20. januar, og var rettet mot den kurdiske YPG-militsen (People ́s Protection Units) i Afrin. Tyrkia anser YPG og partiet PYD for å være syriske avleggere av den forbudte tyrkiske PKK-bevegelsen. Erdogans regjering bruker den pågående konflikten mellom PKK og de tyrkiske myndighetene til å rettferdiggjøre militæroperasjonen.


En påstått terrortrussel rettferdiggjør imidlertid ikke militær tilstedeværelse i en annen stat. Den tyrkiske hæren sa i en uttalelse at operasjonen skal gjennomføres «med respekt for Syrias territorielle integritet». Syriske myndigheter ble ikke informert om offensiven, og regimet i den syriske hovedstaden Damaskus fordømmer angrepet.


Erdogan har uttalt at operasjonen mot Afrin er en forlengelse av militæroffensiven deres i Nord-Syria fra 2016, som fokuserte på bekjempelse av IS. Samtidig er IS i stor grad drevet ut fra regionen, mye grunnet YPG sin innsats som en del av den USA-støttede koalisjonen.


Det er tydelig at “Operasjon Olivengren” er rettet mot den kurdiske sivilbefolkningen. Tyrkia har uttalt at de ikke vil overgi Afrin til syriske regjeringsstyrker om de greier å ta området fra den kurdisk-syriske militsen. Deres mål er å etablere en “lokal regjeringsenhet” i Afrin. Tyrkiske flagg er heist over byen, og syrisk-arabiske opprørere og tyrkiske regjeringssoldater har tatt kontroll over alle områder i byen.


Før angrepet fra Tyrkia var Afrin i Nord-Syria et av de tryggere områdene under den pågående borgerkrigen. Styrt av YPG-militsen, har de kurdiske byene avholdt lokalvalg og organisert seg etter demokratiske prinsipper. Nå ligger Afrin i ruiner. Kulturminner plyndres og institusjoner brennes ned. Over 1500 kurdere har mistet livet i Afrin. Over 200 000 av innbyggerne i Afrin er på flukt, og 100 000 har behov for nødhjelp. Afrin står i en humanitær katastrofe, og situasjonen forverres for hver dag som går.


Norge må stå opp for folkeretten, også når vår NATO-allierte Tyrkia bryter den. Om Norge skal være et foregangsland og en pådriver for internasjonal rettsorden, må regjeringen fordømme Tyrkias angrep på Afrin.


Unge Venstre mener at

· Regjeringen må fordømme Tyrkias militæroffensiv mot Afrin

· Norge bør stille med nødvendig humanitær hjelp til sivilbefolkningen