Unge Venstre i Istanbul!Reisebrev: Unge Venstre på IFLRYs General Assembly i Istanbul!

Denne helgen (14.-17. april) har Unge Venstre vært på IFLRYs (International Federation of Liberal Youth’s) General Assembly i Istanbul. IFLRY er Unge Venstres paraplyorganisasjon og samler våre liberale søsterorganisasjoner verden rundt. General Assembly (GA) kan sammenlignes med et landsmøte, bare at det er mye større og på internasjonalt nivå. Fra Unge Venstre deltok Emilie H. Braathen, Elin Engerbakk, Tone Bjørndal og Tobias Bashevkin. Tone ble valgt som generalsekretær Fra Unge Venstre stilte Tone Bjørndal til  Secretary General til byrået, og til vår glede ble hun valgt til posisjonen i helgen! Vi ønsker å gratulere Tone som nyvalgt generalsekretær i IFLRY. Tone har vist seg som en svært dyktig politiker, og har til tross for sin unge alder oppnådd mer enn en jevnaldrende politiker bare kan drømme om! Vi gleder oss til å se hva Tone kan få til i IFLRY, og ønsker henne og det nye byrået masse lykke til med arbeidet fremover!


Politisk gjennomslag for Unge Venstre I helgen fikk også Unge Venstre igjennom en uttalelse som taler for at soldater i FN ikke lenger skal ha immunitet når de begår handlinger som bryter med menneskerettighetene. Det er i dag et stort problem at FNs fredsbevarende styrker har immunitet, og ikke trenger å stå til ansvar hvis de begår vold i de landene de rykker inn i. Alle de politiske uttalelsene som ble vedtatt kan du lese her: http://www.iflry.com/wp-content/uploads/2015/12/2016-GA-Resolutions-Updated.pdf

Stort politisk engasjement! Helgen startet med at Emilie, Elin og Tobias satt oss på flyet til Istanbul som gikk 07.20. Det var en trøtt, spent og småsyk gjeng som gledet seg til helgen i Istanbul. Til tross for økningen i terrorangrep i Tyrkia valgte vi sammen med mange andre liberale organisasjoner å møte, for å jobbe for et fritt, liberalt verdenssamfunn - og å vise at vi ikke skremmes til taushet. Turen gjennom passkontrollen gikk overraskende fort, til tross for at vår Istanbul-guide, Tobias, hadde advart om lange ventekøer i pass- og visumkontrollen. Det aller skumleste på turen var faktisk taxituren til og fra flyplassen, det kneip seg i magen når sjåføren svingte seg fort mellom biler langt over fartsgrensen.


Resten av torsdagen ble tilbrakt i delegasjonsmøte på en gatekafé i Istanbul og en ”Executive Committee”-sesjon.  I IFLRY jobber man først med endringsforslag og resolusjoner i ulike komiteer før man vedtar de formelt senere med alle delegatene i det vi kaller General Assembly (som åpner senere). Torsdagskveld deltok vi i en slik komité med finansvedtekter for å gi en anbefaling videre til forsamlingen. Kvelden ble avsluttet i ett godt, liberalt samarbeidsmøte med den skandinaviske delegasjonen.


Fredag 15/4: Konferanse om flyktningkrisen Dagen startet med en god tyrkisk frokost, med påfølgende seminarer hvor hovedtemaet var flyktningkrisen. Noe av det mest spennende vi lærte om her var om hvordan den veldedige organisasjonen Small Projects Istanbul (SPI) jobber for å hjelpe flyktninger som kommer til Istanbul. De jobber spesielt med syriske flyktninger, og det er enormt behov for hjelp. Siden  2011 har 600.000 syriske flyktninger kommet til Istanbul alene.


Senere jobbet vi med vedtektsendringer, og møtet varte til sent på natt. Å være ungdomspolitiker er altså mye jobb, men også utrolig gøy!


Lørdag 16/4: Politikk i praksis Elin og jeg jobbet med medlemssøknader, her fikk jeg være med på å stemme over om vi skulle utvide IFLRY med to nye medlemsorganisasjoner: LAU fra Danmark (som observatørmedlem) og Vesna fra Russland (medlem). Begge organisasjonene ble akseptert. Tobias og Tone jobbet med resolusjoner, og fikk være med på å vedta spennende, nye uttalelser!


I lunsjpausen benyttet vi anledningen til å se mer av Istanbul sammen med delegatene fra Danmark og Storbritannia. Istanbul er ulikt noe annet jeg har sett før - vi fulgte de små brosteinsgatene og fikk se en by fylt med grønne trær, graffitivegger, gatemusikere, katter og sjarmerende småbutikker. Det er lett å forelske seg i Istanbul!


Etter dette var det formell åpning av generalforsamlingen, og vi vedtok alle de politiske uttalelsene, finansvedtektene osv. som vi hadde jobbet med i komiteer tidligere i helgen.


På kvelden var skjorten og finkjolen på, takketaler ble holdt, kandidater som stilte til byrået lobbet for sitt kandidatur,  og tidligere byråmedlemmer ble takket av.


Søndag 17/4: Endelig valg! På søndag ble det valg, og Tone ble valgt inn i byrået! Tone imponerte generalforsamlingen med talen sin og sine fremtidige visjoner for byrået. Hun ønsker blant annet å gjøre IFLRY mer synlig for medlemsorganisasjonene via sosiale medier.


Valget var ekstra spennende siden det var seks nestledere som stilte til valg på de totalt fire ledige plassene. Enda mer spennende ble det da opptellingen tok langt over en og en halv time!


Emilie og Elin tid til en stress-shopping i Istanbuls gater, der de fant altfor mye fint, og det var nesten vanskelig å få plass i den lille håndbagasjen vi reiste med. Så var tiden inne for å si farvel til alle de fantastiske menneskene som vi ble kjent med i løpet av helgen. Det var selvfølgelig litt vemodig. Men til vår store glede møtte vi på noen fra Junge Demokraten fra Nederland på flyplassen! Verden er liten.


I dette øyeblikk sitter jeg på flyet vei hjem, og vil takke Unge Venstre og IFLRY for en helt fantastisk mulighet til å dra på en lærerik, internasjonal og liberal helg! Tusen takk.


Skrevet av: Emilie H. Braathen