Hopp til hovedinnhold

2. april 2024

| Oppdatert 2. april 2024

Reisebrev fra Brüssel - LYMEC Spring Congress 2024

Ella Berstad, Magnus Wessman og Hans Fredrik Jacobsen

Unge Venstre har 22.-24. mars deltatt på LYMEC spring congress i Brüssel. Ella Berstad, Magnus Wessman - Europa-ansvarlig i internasjonalt utvalg - og Hans Fredrik Jacobsen - internasjonal leder - deltok på vegne av Unge Venstre.

LYMEC er en europeisk paraplyorganisasjon Unge Venstre tar del i. Formålet med LYMEC er å samle liberale ungdomspartier rundt om i Europa og skape en plattform for politikkutvikling, dialog og diskusjon. Det avholdes årlig to LYMEC-kongresser, hvorav den forrige fant sted i Riga, Latvia i november i fjor. Under kongressen denne helgen ble det valgt et nytt styre for organisasjonen, i tillegg til gjennomgang av utvalgte resolusjoner, mm.

Helgens kongress var den siste av sitt slag før det svært viktige Europaparlamentsvalget i juni, og den konservative bølgen som ser ut til å prege valget la sitt preg også på denne helgen. Rundt om i de ulike EU-land foregår viktige forberedelser før valget som vil forme Europas fremtid, og at Unge Venstre tar del i dette arbeidet vil forhåpentligvis virke positivt.



Fredag - gjensynsglede, formalia og endelig fullklaff

Fredag morgen ankom hele Unge Venstres delegasjon Brüssel. Vi dro en tur til Europaparlamentet, hvor de er i full gang med å promotere og forberede seg til valget. Etter det rakk vi å se Triumphal Arch før vi måtte løpe til åpningsseremonien av kongressen! 

Det var utrolig koselig å se våre liberale venner fra søsterpartier fra hele Europa. Åpningsseremonien begynte med flere taler om EU-valget og viktigheten av å stå sammen som en liberal familie. Etter det fortsatte ulike formalia som vedtakelse av budsjettet til LYMEC osv. Dette er viktig for at alle medlemsorganisasjonene skal ha en stemme, samt oversikt over hvordan LYMEC fungerer som organisasjon.

Resten av kvelden ble tilbragt til å mingle med gamle bekjente, samt flere nye venner. I tillegg fikk vi muligheten til å prøve ut belgisk mat og drikke. Etter en intensiv dag med mye gjensynsglede gikk vi og la oss, for å forberede oss til lørdag.

Ella Berstad, Magnus Wessman og Hans Fredrik Jacobsen

Lørdag - valg, mer valg og resolusjoner

På lørdagen var det klart for en full dag med valg, diskusjoner og behandling av uttalelser. Dagen startet med fremleggelse av budsjettet, før vi gikk videre med behandling av søknader om medlemskap fra organisasjoner som ønsker å bli del av LYMEC. Der ble blant annet den tyrkiske organisasjonen 3H Movement, som vi ble godt kjent med under kongressen, godkjent som “associate member”. I tillegg ble to organisasjoner, en kypriotisk og en slovensk, godkjent som “full member”.

Deretter bar det videre til valg av nytt LYMEC-styre. Ines Holzegger, fra vår østerrikske søsterorganisasjon JUNOS, ble valgt som ny LYMEC-president, mens Alex Servais fra Belgia ble valgt som ny visepresident. I tillegg ble det valgt fire øvrige byrå-medlemmer (sentralstyremedlemmer). Vi er overbevist om at det nye LYMEC-byrået vil gjøre en god jobb og vi ser fram til et godt samarbeid med dem i tiden som kommer fremover!

Ettersom valgprosessen tok lengre tid enn antatt, fikk vi kun tid til å behandle tre uttalelser på denne kongressen. Dette var derimot ikke noe problem for oss ettersom vår resolusjon kom øverst på prioriteringslisten.

Magnus Wessman

Sammen med Tommy fra Allience Youth (Nord-Irland), presenterte Magnus resolusjonen vår om å forby konverteringsterapi. Tommy og Magnus skrev resolusjonen sammen, da vi fant ut at begge organisasjonene planla å skrive om det samme. Til tross for at noen europeiske land, slik som Norge, har forbydd konverteringsterapi, er praksisen fortsatt utbredt i mange andre europeiske land.

Med tanke på hvor skadelig praksisen er for menneskene som blir utsatt for det, var vi klare på at LYMEC må ta et tydelig standpunkt mot konverteringsterapi.

Til vår store lettelse ble resolusjonen godt mottatt, og ble enstemmig vedtatt av kongressen (alle stemte for (!!!)). Det er tydelig at vårt omfattende lobbyarbeid i forkant av, og under, kongressen ga effekt. Vi fikk blant annet hele 25 andre medlemsorganisasjoner til å co-signere resolusjonen, og presset på i ulike chatter for støtte. Da vi ikke har fått gjennom noen av resolusjonene våre på de siste kongressene, var det svært gledelig at det gikk denne gangen.

Den andre resolusjonen vi rakk å behandle var innsendt av Junge Liberale fra Tyskland og handlet om kampen mot ytre høyre-krefter i Europa. Denne resolusjonen ble også vedtatt. Den siste resolusjonen vi rakk å behandle var innsendt av søsterorganisasjonen vår i Slovakia, og handlet om å suspendere det tsjekkiske partiet ANO fra ALDE og Renew Europe. Denne uttalelsen var svært kontroversiell, og skapte sterke reaksjoner.

De aller fleste var enige om at partiet har utviklet seg i en svært illiberal retning og ikke deler mange av grunnverdiene et liberalt parti bør være fundamentert på. Kritikken gikk hovedsakelig ut på at timingen for resolusjonen er dårlig, ettersom det ville skapt splid innad i den liberale familien rett i forkant av Europavalget dersom den ble vedtatt. Grunnet dette ble resolusjonen stemt ned av kongressen.

Etter en lang dag med mange inntrykk var kongressen offisielt over.

En vellykket kongress ble avsluttet med felles middag og sosialt opplegg senere på kvelden, arrangert av Fredrich Naumann Foundation (FNF) og ALDE. Det er alltid hyggelig å møte våre liberale venner fra andre land og utveksle erfaringer, samt høre deres engasjement og kampene de står i. Vi forlot kongressen med økt motivasjon for veien videre, og ser fram til å hjelpe våre europeiske venner i Europavalget i juni!

The future is Europe

Søndag - hva er vel en tur til Brüssel uten påfyll av kultur?

På søndagen fikk vi mulighet til å bli bedre kjent med de andre delegatene og byen Brüssel. Vi besøkte kunst- og historiemuseet, som mildt sagt kan sies å være større og bedre enn noe museum Norge har å by på. Museumsbesøket ble etterfulgt av lunsj på “Le Pré Salé” hvor vi spiste nydelig moules frites. Mette og fornøyde turet vi så bort for å shoppe vintage, selvfølgelig.


Alt i alt en innholdsrik helg som vi alle vil huske i lang tid. Mye god politikk ble vedtatt, og det er vanskelig å være noe annet enn optimistisk på LYMECs vegne.


Takk for oss, Brüssel!

Del artikkelen