Hopp til hovedinnhold

Magnus Hundvin

November 22, 2021

| Oppdatert November 22, 2021

Bli kjent med Ane Breivik

Portrett av Ane Breivik

Foto: Hanna Bakkelund

Ane Breivik er ny Unge Venstre-leder. Hun vil gjøre Venstre grønnere og mer liberalt.

Klima- og miljøkrisen er helt grunnleggende

Ane Breivik meldte seg inn i Unge Venstre i 2012. Da var hun 14 år gammel. Det var engasjementet mot oljeboring i Lofoten, Venstre og Senja som var drivkraften bak partivalget.

– Arbeiderpartiet ville bore etter mer olje i LoVeSe, og jeg mente at vi skulle la disse sårbare områdene være i fred. Derfor måtte det bli Venstre.

– Venstre har vært et klima- og miljøparti i over 40 år. Det er helt opplagt som et liberalt parti. Den friheten vi kjemper for gjelder også for de som kommer etter oss, sier Breivik.

Liberal og internasjonalt orientert

– De store krisene vi står overfor, enten det gjelder klimakrisen eller flyktningkrisen, kan bare løses ved internasjonalt samarbeid. Støre-regjeringen sår tvil om EØS-avtalen. Venstre må tydeliggjøre at det beste alternativet vi har er fullverdig norsk EU-medlemskap, sier Breivik.

Hun mener Venstre må se til søsterpartiene sine i Europa, som alle er tydelig pro-europeiske. I tillegg tror hun partiet kan vinne mye på å spisse standpunktet sitt i liberale verdisaker.

– Vi skal ha forståelse for at folk velger ulikt, og at det ikke nødvendigvis betyr at de tar dårligere valg enn resten av oss. Noen av de vanskeligste spørsmålene vi møter i politikken handler om liv og død. Spørsmål om surrogati og aktiv dødshjelp, for eksempel. Her bør Venstre være tydelige på at det ikke eksisterer et moralsk prerogativ. Staten skal ikke ta avgjørelsen for deg.

Tror Venstre vil vokse

Ved valget i 2021 kom Venstre over sperregrensen for tredje stortingsvalg på rad. Den nyvalgte Unge Venstre-lederen mener det er all grunn til å se lyst på partiets fremtid.

– Vi er inne i en spennende periode. For første gang siden Stoltenberg I-regjeringen på tidlig 2000-tall er Venstre i opposisjon til en mindretallsregjering. Det gir en god anledning til å synliggjøre partiets primærpolitikk. Vi kan våge mer og utfordre mer. Og jeg ser frem til å bidra i dette arbeidet.

Vi står også på et vippepunkt, mener Breivik.

– Denne perioden handler jo om nettopp de grunnene til at jeg først meldte meg inn i Venstre. Det handler om å løse klimakrisen, om hvordan vi skal skape verdens beste skole, og verdighet og medmenneskelighet overfor de som faller utenfor samfunnet vårt. Da trenger vi et sterkt Venstre, og det tror jeg vi kommer til å se, sier Breivik.

Del artikkelen