Hopp til hovedinnhold

Per Roppestad Christensen

20. april 2022

| Oppdatert 20. april 2022

Frihet for gitt

Kampanjebilde med "Frihet for gitt"

Unge Venstres vårkampanje 2022.

Her i Norge er vi heldige. Vi er heldige som får oppleve frie og demokratiske valg. Vi er heldige som har rettigheter som religions-, presse-, og ytringsfrihet.

Samtidig lever store deler av verden under diktaturer der menneskerettigheter brytes daglig. Selv om vi er heldige her i Norge, så kan vi ikke ta friheten vår for gitt. Vi kan ikke sitte stille når friheten til mennesker over hele verden trues. Vi er nødt til å kjempe for det liberale demokratiet.

For hvis ikke oss – hvem da?

Kvinne med "Stand with Ukraine"-skilt.

Fellesskap

Verden står overfor store, grenseløse utfordringer som klimakrisen, pandemi og flyktningstrømmer. For første gang på lenge er det krig i Europa. Nå må de frie demokratiene stå sammen. Globale kriser løses best i fellesskap.

NATO-samarbeidet sikrer trygghet i møte med hissige stormakter som Russland og Kina. EU-samarbeidet er et historisk vellykket fredsprosjekt som har gitt millioner av europeere mulighet til å reise, bo og studere i Europa. Unge Venstre vil beholde NATO-medlemskapet og melde Norge inn i EU. Vi står sterkere sammen.

Mann med en blanding av EU- og pride-flagget.

Stå opp mot urett

Diktaturer bruker ofte internasjonale arrangementer som propaganda. De siste årene har både Kina, Qatar og Russland avholdt store idrettsmesterskap. Dette samtidig som landene begår grove menneskerettighetsbrudd. De forsøker å skyve oppmerksomheten vekk ved å dele ut gullmedaljer.

Unge Venstre mener Norge ikke bør delta på arrangementer i land som bryter menneskerettighetene og undertrykker egen befolkning. Hvis vi ikke markerer motstand, fortsetter det bare som før.

Stadion i Qatar

Vårt ansvar

Rike land som Norge har et historisk ansvar for klimakrisen. Men det er de landene som har sluppet ut minst CO2, som blir rammet mest av klimaendringene. Det vil drive flere mennesker på flukt. Og det truer friheten til fremtidige generasjoner.

Vi som er født i Norge har vært heldige. Det betyr også at vi har et ansvar for å hjelpe de som ikke har vært like heldige som oss. Norge må gå foran i klimakampen og jobbe internasjonalt for at andre skal følge etter.

Alt for lenge har vi tatt friheten for gitt. Nå er det på tide å handle.

Del artikkelen