Hopp til hovedinnhold

28. desember 2016

| Oppdatert 1. februar 2022

På flukt

I midten av november 2016 dro en delegasjon på fire deltakere fra Unge Venstre til Libanon for å besøke Shatila flyktningleir i hovedstaten Beirut og to uoffisielle leirer i Bekaa-dalen. Hver dag i romjulen vil vi poste et lite utdrag fra historien til en av familiene som inviterte delegasjonen vår inn i sitt hjem. Du kan se filmsnutter på Unge Venstres Facebook-side.

Prosjektet ble gjennomført med hjelp fra LNUs Nord/Sør informasjonsstøtte.

Dag 1: 27. desember

Abou Aboud, kona og deres tre eldste barn flyktet fra Al-Rakka i Syria våren 2015, etter at opprørere inntok området. De første to månedene tilbrakte de på flukt innad i Syria, før de krysset grensen til Libanon for halvannet år siden. I Syria jobbet Abou som sjåfør for innenriksdepartementet, og de hadde et godt liv. Nå vet de ikke hvor de to eldste barna deres er, eller hvordan det går med Abous bror og barna hans.

Sparepengene deres er brukt opp, og de har en privat gjeld tilsvarende ca. 8000 norske kroner. Alt de har igjen er hverandre og teltet de bor i, som de betaler 1500 norske kroner for i måneden.

Trykk her for å se filmklipp.

Dag 2: 28. desember

Ifølge UNICEF er hele 28 millioner barn verden over på flukt grunnet voldelige konflikter. Selv om barn kun utgjør en tredjedel av verdens befolkning, er nærmere halvparten av verdens flyktninger barn. Bosatt i flyktningleire mottar ikke disse barna den fysiske eller psykiske helsehjelpen de trenger for å leve et normalt liv - eller i verste fall overleve. Unge Venstre mener at det internasjonale samfunnet har et ansvar for å bidra med kunnskap og penger for å hjelpe disse særlig sårbare flyktningene. Nærområdene trenger både mer ressurser og må avlastes, slik at flere mennesker kan motta livsviktig helsehjelp og overleve vinteren.

Trykk her for å se filmklipp.

Dag 3: 29. desember

Syrias nærområder er fylt til randen av flyktninger, og det finnes verken jobb å få for de voksne eller skole for de minste. Libanons totale befolkning nærmer seg nå 6 millioner. Hele landet er på størrelse med Rogaland fylke, men har tatt imot nesten 2 millioner palestinske og syriske flyktninger. Siden Libanon ikke har ratifisert FNs flyktningkonvensjon blir syrerne ifølge landets lovgivning ikke regnet som flyktninger, og i mai 2015 sluttet også UNHCR å registrere nye flyktninger, etter beskjed fra myndighetene. Over halvparten av de syriske flyktningene lever på mindre enn det som anses som nødvendig for å overleve, og mange av dem lever på gammel eller restemat.

Trykk her for å se filmklipp.

Dag 4: 30. desember

Ifølge UNHCR så betaler 81% av de syriske flyktningene som har kommet til Libanon leie for å få bo i telt. De libanesiske myndighetene har ikke satt opp offisielle teltleirer, så leirene drives av private som er avhengige av leieinntekter for å holde dem i drift. Summen Aboud-familien betaler, på i overkant av 1500 kroner i måneden, er den gjennomsnittlige leieprisen de syriske flyktningene betaler. Det er en vanskelig sum å betale når man ikke har arbeidstillatelse i landet, og man må konkurrere med en million andre flyktninger om dagsarbeid man kan finne på det svarte markedet. De månedene Aboud ikke klarer å betale leie må han låne. Han har opparbeidet seg en gjeld på 8000 kroner.

Trykk her for å se filmklipp.

Del artikkelen