Hopp til hovedinnhold

5. desember 2022

| Oppdatert 5. desember 2022

Reisebrev fra Amsterdam

Gruppebilde med de nordiske delegatene foran et juletre

Gruppebilde med de nordiske delegatene

Fra 24. til 27. november deltok Sofie Stokstad (medlem av internasjonalt utvalg) og Katja Busuttil (internasjonal leder) på IFLRY 51st General Assembly (GA), i Amsterdam, Nederland.

Reisen startet med en alarm kl. 05:00 torsdag 24. Det svidde å velge de billigste flybillettene, men fordelen med å fly kl. 07:55, var at vi fikk god tid før åpning av møtet. På hotellet møtte vi deltakere fra Svensk Ungdom (Finland) og Young Democrats (USA), og vi dro sammen til sentrum av Amsterdam for en lunsj.

Da vi var tilbake til hotellet, var de fleste deltakerne landet og ferdig skiftet til skjorter, heler og dress. Møtet ble åpnet med taler fra presidenten i IFLRY, Amanda Kanange (fra LUF/Liberalerne i Sverige), samt lederne i de nederlandske søsterpartiene våre JOVD og JD og deres moderpartier VDD og D66. Vi fikk også besøk fra representanter fra det nederlandske parlamentet. Blant annet, Lisa Van Ginekken (fra D66), som er første transperson i det nederlandske parlamentet. Hun snakket om viktigheten av IFLRY som møtepunkt for spredning av kunnskap om LGBTQ+. Møtets høydepunkt var utdeling av IFLRY Freedom Award 2022. Det ble et sterkt øyeblikk da prisen ble gitt til den ukrainske aktivisten Roman Ratushnyi og alle de andre falne ukrainske soldatene, for deres kamp for frihet i Ukraina og i verden.

Senere ble det duket opp til middag og kulturell aften. Sistnevnte er en minglekveld, der alle deltakere tar med seg mat og drikke fra hjemlandet. Vår delegasjon stilte med melkesjokolade, akevitt og pepperkaker. Vi fikk smake på alt fra danske pepperkaker, ukrainsk konfekt til libanesisk vin og tysk honningkake.

På fredagen startet programmet med behandling av medlemssøknader. En av søkerne var vår argentinske partner i Sør Amerika-prosjektet, Jovenes Fundacion Libertad. Etter presentasjon deres, ble det åpnet for en intern diskusjon. Katja la inn et godt ord om samarbeidet med organisasjonen, som fikk en positiv innstilling til voteringen som skulle finne sted på søndagen. På ettermiddagen ble det organisert to «turist-turer». Man kunne velge mellom en tur til Haag eller Amsterdam.

Debatt om resolusjonene. Mennesker som sitter i en ring og diskuterer

Debatt om resolusjonene med en delegat fra hver organisasjon

Lørdagen startet behandlingen av resolusjoner. Her ble alt fra krav om at Russland må stå ansvarlig for miljøskader de påfører Ukraina til støtte av kvinners frihetskamp i Iran, diskutert. Det ble også en opphetet diskusjon om altruistisk vs. kommersiell surrogati, der sistnevnte fikk positiv innstilling. Katja fikk bred støtte da hun presenterte vår egen resolusjon, som handlet om å styrke Student at Risk - ordningen som skal sikre utsatte studenters mulighet til å fullføre sine studier i andre land.

Selfie med Sofie og Katja

Glade for gjennomslag av Students at Risk-resolusjonen

Deretter var det tid for valg. Først om medlemsland, der innstillingen ble fulgt. Deretter av nytt IFLRY styre. Bram Roodhart fra JOVD i Nederland, som har god tilknytning til Unge Venstre etter å ha deltatt på sommerleir, skal være president for de neste to årene. Også valget av generalsekretær, økonomiansvarlig og Vice Presidents gikk rolig for seg. Så var det festmiddag, og for flere fortsatte kvelden i Amsterdam sentrum.

En litt mer redusert gjeng møtte søndag morgen opp for å ta fatt på siste del av programmet. Da skulle vi vedta resolusjonene som hadde blitt behandlet i løpet av helgen, før det var tid for å ta farvel med de andre deltakerne. Vi var ferdige ca. klokken 13:00. Dette ga oss noen siste timer til å nyte Amsterdam sentrum før vi turet hjemover.

Det har vært utrolig spennende og lærerikt å få representere Unge Venstre på IFLRY General Assembly. Vi forlot Amsterdam med større innsikt i flere internasjonale spørsmål, inspirasjon fra flinke foredragsholdere, gruppebilde med de nordiske deltakerne og mange nye bekjentskaper.


Del artikkelen