Hopp til hovedinnhold

Idun Gulla Dyrnes

April 5, 2019

| Oppdatert November 25, 2021

Reisebrev fra Georgia

I slutten av Mars var Unge Venstre på tur til Georgia, Vi var fem fra Norge og hadde en lærerik og fin tur. Prosjektet som har blitt arrangert de siste årene heter Liberal Future, og ble arrangert i Tbilisi, Georgia.

Tema for årets seminar var “Youth Participation” og vi lærte mye fra hverandre. Prosjektet er mellom Norge, Georgia (Young Republicans), Armenia (ANC Youth) og Aserbajdsjan (Republican Alternative Movement), men i år kom dessverre ikke Armenia. Målet med prosjektet er å etablere et forum for politisk diskusjon og dialog mellom ungdommer i Sør-Kaukasus-regionen, der man lærer av hverandre og forbereder liberale ungdommer i området til å jobbe for politisk endring i landene sine. For Unge Venstre vil dette si å sende deltakere til Kaukasus-regionen, dele våre erfaringer og spre informasjon om Norge og norsk politikk.

Selv om reisen ned var lang, flyet forsinket og vi på et punkt trodde vi måtte overnatte i Warszawa, kom vi oss omsider på plass etter løping og diskuskjoner med flypersonell.

Da temaet for årets prosjekt var i ungdomsrepresentasjon ble det naturligvis mye snakk om dette. Georgia og Aserbajdsjan snakket blant annet hvordan om at det var vanskelig å engasjere ungdom, blant annet fordi det de var redde for å bli arrestert om de var for synlige. Aserbajdsjan nevnte også at sosiale medier var en vanskelig måte å ha kontakt med medlemmer på, da flere sosiale medier var svært overvåket. De måtte ofte ty til litt andre kanaler for å kommunikasjon innad i partiet, der blant annet tinder ble nevnt som en kanal. Det er mildt sagt forskjeller på problemstillingene til Georgia og Aserbajdsjan i forhold til Norge, og vi følte oss heldige. Det var “flaut” å presentere det vi så på som problemer i ungdomsrepresentasjon i Norge.

En annen ting som utgjorde en stor forskjell mellom landene, var at når Georgia Young Republicans frontet en sak om å beskytte rettighetene til LGBT folk, mistet de en hel del av sine medlemmer og sin stemmemasse. Det sier litt om hvor forskjellig mentaliteten er. Georgia tok opp dette som et stort problem, og på tross av at Georgia er langt fremme, var slike temaer “kontroversielle” for en hel del av deres innbyggere.

Vi hadde en lærerik og fin tur. Vi spiste mye god mat og vi ble alle enige om at Georgisk tradisjonell mat, var utrolig godt, og Khinkali ble vår nye favoritt! Vi gleder oss til neste tur, og anbefaler alle til å søke på dette spennende seminaret til høsten.

Følg med på facebook siden vår “Internasjonalt utvalg Unge Venstre”!

- Idun Gulla Dyrnes

Del artikkelen