Hopp til hovedinnhold

29. november 2022

| Oppdatert 29. november 2022

Reisebrev fra Kenya

Bilde av at de sitter i et klasserom og snakker sammen

Fra 15.-20. november var undertegnede i Kenya med Unge Høyre og KRFU. KRFU har et pågående demokratibyggende prosjekt i Kenya, likt det Unge Venstre har i Argentina. De samarbeider med en organisasjon som heter KYMCA (Kenyan young members of county assemblies) og denne gangen var tema kommunestyrearbeid og budsjett.

Kommunestyre er mer sammenlignbart deres counties, siden de har oppgavene som et kommunestyre ville hatt i Norge, i tillegg til fylkestingets oppgaver.

Vi tilbrakte de første par dagene i Nairobi for å komme til hektene etter en lang flytur og for å være litt turist. Fredag morgen kjørte vi til Nakuru, Kenyas yngste by, der seminaret skulle foregå. Vi hadde et tett program og vi avsluttet dagen med å dele erfaringene våre fra Norge.

Bilde av alle deltakerne

Ellen Weydahl, som er leder for prosjektet, startet med en innleding om styresettet i Norge. Generalsekretær i KRFU Jona Lie snakket om hvordan et kommunestyre i Norge er satt sammen og hvordan de forskjellige organene fungerer. Representanten fra Unge Høyre, Mille Sofie Kvannli, holdt innlegg om hvor viktig ideologi er for politikkutvikling. Undertegnede delte litt om hvordan vi aktivt bruker sosiale medier og presse og erfaringer rundt dette.

Lørdagen ble litt preget av såkalt african time, der flere av deltagerene ikke hadde møtt opp til møtestart. På tross av kulturforskjeller, fortsatte vi videre. KRFU hadde leid inn en fantastisk konsulent til å lære oss om budsjettlaging i detalj. Hun sitter selv i Mombasa sitt county. Vi ble mot all formodning ferdig tidlig og kenyanerne ville dra for å plante trær. Den kenyanske staten har bestemt at de skal plante 5 milliarder trær og i den ånd har KYMCA lansert sitt eget prosjekt der de skal plante 100 millioner av de trærne. Det er sykt imponerende!

Bilde der de planter trær

Søndag var det avreise og vi takker for oss og en veldig lærerik helg med erfarings- og kulturutveksling. Kenya er et svært interessant land, med stor vekst i økonomi og vil ha en stor betydning for kontinentet framover.

Signert Katinka Kolaas Ekmann

Del artikkelen