Hopp til hovedinnhold

Hans Fredrik Jacobsen

4. april 2022

| Oppdatert 4. april 2022

Reisebrev fra Libanon

Mellom 24. og 28 mars ble det organisert et demokratifremmende prosjekt i Beirut der alle norske ungdomspartier deltok med en representant. Fra Unge Venstre deltok internasjonal leder, Katja Busuttil.

Demokratiprosjektet i Libanon er ledet av KRFU og støttet av Norad. Formålet med reisen var å bli kjent med ungdomspolitikere tvers partier, danne tettere samarbeid på grunnlag av likhetstrekk, samt skolere ungdomspolitikere i Libanon til det kommende valget i Libanon i mai 2022.03.30

Reisen startet torsdag 24. mars klokken 04:10, med morgenbuss til Oslo S og videre tog til Oslo lufthavn. Flyet avtok kl. 06:30 og vi var fremme i Beirut kl. 17:00. Første kveld ble brukt på en liten kystvandring, samt bli bedre kjent tvers de norske ungdomspartiene. Den andre dagen ble brukt på byvandring, forberedelser til seminaret og vi fikk vårt første møte med de libanesiske ungdomspartiene under middagen. De deltok med ca. 18 deltakere fra 9 ulike partier. I parlamentet deres sitter det 21 partier fordelt på 128 plasser, så her var om lag halvparten av partiene representert.

Seminaret startet ikke før lørdag 26. mars, og det ble innledet av jussprofessor og advokat Elie Khattar. Han forklarte om det libanesiske systemet fra et juridisk perspektiv. Dette perspektivet på det politiske systemet er det minst kontroversielle for en svært fragmentert befolkning. I konstitusjonen deres er det tildelt politisk stillinger og representasjon ut ifra religiøs tilhørighet. Den viktigste politiske skillelinjen er dermed religion og sektbasert tilhørighet. Kristne maronitter, Sunni-muslimer, Sjia-muslimer og Drusere utgjør de største religiøse gruppene. Etter Khattar sin fremføring, var det min tur til å holde en presentasjon om det norske politiske systemet. Dette ble etterfulgt med mange spørsmål og forundring om hvordan systemet tillot unge på stortinget, debatter på skoler og unges synlighet i media.

På den andre dagen hadde vi debattskolering sammen med en kjent libanesisk TV-journalist. Temaene som ble debattert var «upolitiske» ifølge Libaneserne (hvorvidt man må innføre en ungdomskvote for få økt representasjonen av unge i parlamentet og hvorvidt man må sanksjonere spredning av falsk informasjon). I Libanon er debattklimaet så høyt at det ikke lenger arrangerer debatter mellom ulike politiske ledere. De libanesiske deltakerne våre bekreftet dette gjennom fremvisning av videoklipp av debatter som endte opp med stolkasting og blåmerker. Det er også noe som ble problematisert med tanke på at det begrenser den offentlige debatten i Libanon.

Det var veldig hyggelig å bli kjent med unge politikere fra Libanon, samt professor Khattar. Vi fikk reflektert over den politiske og sosiale situasjonen i landet. Det var veldig dystre bilder som ble tegnet med tanke på den økonomiske og politiske situasjonen. Domstolenes funksjon er ikke-fungerende, samt korrupsjon gjør det vanskelig å skape endringer. Likevel var alle veldig håpefulle for en bedre og mer demokratisk framtid.

Det er planlagt en omvendt tur i august , der de libanesiske politikerne kommer til Norge for å bli kjent med det politiske landskapet her, samt vårt system og demokrati. Dette ser alle frem til!

Del artikkelen