Hopp til hovedinnhold

Hans Fredrik Jacobsen

18. oktober 2022

| Oppdatert 18. oktober 2022

Reisebrev fra Lima

I fjor opprettet Unge Venstre et demokratiseringsprosjekt i Latin Amerika, med støtte fra NORAD. Våre partnere er den liberale søsterorganisasjonen IPL i Peru og Jovenes para la libertad i Argentina. I august ble det arrangert et seminar i Buenos Aires. Mellom 3. og 11. oktober var Unge Venstre igjen på utflukt i Lima, Peru.

Et av hovedmålene med prosjektet er å fremme ungt engasjement, samt etablere et arena for liberale verdier med fokus på LGBTQ+ og kvinnerettigheter. Mens turen til Buenos Aires særlig ble brukt for skoleringer og workshops, var høydepunktet med Lima-turen møte med sivilsamfunnet.


På denne turen ble Unge Venstre representert av Per Roppestad Christensen
(sentralstyremedlem), Katja Busuttil (internasjonal leder) og Lise Hetland (prosjektrådgiver) som er ansatt for å koordinere prosjektet. Til sammen var vi ca. 20 deltakere fra Peru, Argentina og Norge.

Selfie av Katja, Per og Lise

Den 3. oktober starten vi en lang reise til andre siden av kloden. Tre slitne nordmenn med lite søvn og 7 tidssoner unna hjemme landet på flyplassen utenfor Lima. Programmet startet 4. oktober, og vi fikk møtt både kjente og nye engasjerte ansikt. Flere av deltakerne hadde vi tidligere blitt kjent med på samlingen i Buenos Aires. De to første dagene ble brukt til å veksle praktiske erfaringer knyttet til politisk kommunikasjon og skolevalg. Blant annet fikk vi
holdt en presentasjon om Unge Venstre og det norske politiske systemet, en workshop om skolevalg og en debattskolering. I tillegg ble det satt sammen et panel til å diskutere LGBTQ+ situasjonen i Peru og argentinerne holdt en presentasjon om ungt engasjement.

På kvelden ble det preppet for kulturell aften. Vi stilte opp med norske varer. Per hadde insistert på å ta med makrell i tomat, til tross for nøling fra resten. Det skulle vise seg å slå veldig godt an hos våre deltakere, og et potensielt stort makrell-i-tomat-marked i Peru kan tenke seg å være suksessfult. Vi fikk også smakt på argentinske kaker med dulce de leche, og peruansk tamales, sjokolade, chips, kaker og mutant-maur. Sistnevnte var en proteinrik opplevelse og smakte som nøtter.

Bilde av Per, Katja og Lise foran et bord med norsk mat

Den 5. oktober dro alle sammen inn til det gamle bysentrumet i Lima fra kolonitiden både for å titte, men også for å besøke kongressen. Der ble vi tatt godt imot av kongressmedlem - Alejandro Cavero, som vi diskuterte politikk med før vi fikk en omvisning på bygget. Cavero er opptatt av LGBTQ+ og liberale rettigheter. Det er likevel nødvendigvis ikke slikt at partiet hans er det samme. I Peru (og i Argentina) driver ikke partier med partipolitisk arbeid med
tanke på en politisk plattform. Folk stemmer i større grad utifra kandidat enn parti. Cavero er 30 år og blant de yngste i parlamentet. I Peru er den nedre aldersgrensen for folkevalgte 25 år, og unge er underrepresenterte. Siden kandidatene konkurrerer om 130 seter i et land med over 30 millioner innbyggere, er ofte unge stemmer underprioritert.

Høydepunktet for turen var skolebesøk. På en dag fikk vi både besøkt en grunnskole og et universitet. Turen gikk først til grunnskolen som lå i en mer økonomisk sårbar bydel av Lima. Fra den komfortable tilværelsen i sentrum og konferansehotellet, kjørte vi sake, men sikkert ut mot en bydel preget av nedslitte bygg, grusveier og varsel om bevæpning. Skolen tok oss imidlertid veldig varmt imot, og de ca. 100 elevene på 13-17 år som var samlet i en samlingssal strålet engasjement. Opplegget startet med at alle organisasjonene fikk presentert seg, samt deltok Katja i en panelsamtale om politisk engasjement. Her gikk det aller meste på spansk. Etterpå ble elevene delt inn i grupper, og skulle diskuterte helse-, utdanning-, og sikkerhetspolitikk fra et ideologisk perspektiv. Hver gruppe fikk sin ideologi, som de måtte tale politikken for.

Bilde fra skolebesøk. Mennesker som sitter i en ring
Fire mennesker som sitter på en liten scene

På kvelden kjørte vi til et privat universitet. Det så mer ut som et fancy hotell, enn et universitet og standardene fortalte oss at vi hadde kommet til ressurssterke studenter. Her ble vi tatt imot av en finstas gjeng liberal studentkollegial (Casa liberal). I et møterom gikk en engasjert samtale om hva liberalisme betyr for samfunnet og LGBTQ+ samfunnet.

Selfie tatt i bilen av gruppen
Sitter rundt et bord og har en samtale

Til tross for mye faglig innhold fikk vi også tid til litt sightseeing! Lima er en kulturrik og variert storby med mye spennende å by på. Fra nedslitte bygg fra kolonitiden til deilig Ceviche i en bakgårdsresturant. Byen er preget av hundrevis av år med ulik eierskap, velstand og migrasjonsbølger fra ulike kontinenter. Lags gatebildet var markert av historiens preg.

Dette var en fin tur, og vi gleder oss til neste – med nye deltakere fra UV.

Del artikkelen