Hopp til hovedinnhold

18. november 2024

| Oppdatert 18. november 2024

Reisebrev fra Warszawa

Helgen 8. - 10. november deltok Unge Venstre på LYMEC Autumn Congress i Warszawa, Polen. Delegasjonen bestod denne gangen av to delegater; Henrik Igelkjøn Haugen og delegasjonsleder Magnus Rabben Wessmann, som også er Europa-ansvarlig i internasjonalt utvalg.

LYMEC (European Liberal Youth) er en paraplyorganisasjon hvor liberale ungdomspartier fra hele Europa møtes for å skape god politikk og utveksle erfaringer. Det avholdes to kongresser årlig, hvorav den forrige ble holdt i Brüssel. Politikken som vedtas på disse kongressene blir den offisielle politikken til de liberale ungdomspartiene i fellesskap. LYMEC jobber for at denne politikken skal få gjennomslag i ALDE og RENEW-Europe, som er gruppen med liberale partier i Europaparlamentet.

Fredag - ankomst, gjenforening og kongress

Vi ankom Warszawa fredag formiddag med store forhåpninger til helgen og kongressen. Rett etter ankomst bar det videre til møte og lunsj med de andre sosialliberale ungdomspartiene i LYMEC. Et gjennomgående skille innad i LYMEC er mellom de såkalt “klassisk liberale”, som mener at et fritt marked er løsningen på alt, og oss sosialliberale, som mener at vi trenger noen reguleringer for å beskytte klimaet og de som er svakest stilt i samfunnet. På møtet diskuterte vi de aktuelle politiske diskusjonene som ville komme opp på kongressen. Vi rakk en kort sight-seeing i et tåkelagt Warszawa før kongressen brakte løs.

Kongressen startet med en åpningstale av LYMEC-president Ines Holzegger, fra vår søsterorganisasjon i Østerrike, samt taler av andre prominente politikere i Europa. Et gjennomgående tema var viktigheten av å stå opp for liberale verdier i møte med tiden som kommer.

Resultatet av det amerikanske valget hang tungt over forsamlingen, og det ble blant annet presentert en hasteresolusjon om hvilke grep Europa bør ta i kjølvannet av Trump sin valgseier. Resten av dagen gikk til diverse organisatoriske saker, og rangering av rekkefølgen resolusjonene skulle behandles i dagen etter. Resolusjonen vår om Draghi-rapporten kom på en 6. plass, og vi hadde en god følelse på at vi ville rekke å behandle hvertfall denne på lørdagen.

Etter kongressen var det tid for middag, med gode muligheter for å hilse på gamle kjente og ikke minst bli kjent med nye fjes. Det er som regel mange av de samme personene som deltar på kongressene, og det er alltid hyggelig å treffe hverandre igjen. Gode relasjoner med søsterpartiene våre er ikke bare hyggelig, men også viktig for god politikkutvikling.

Lørdag - tett luft, lange diskusjoner og gjennomslag!

På LYMEC-kongresser gjelder det å stå tidlig opp og spise en god frokost for å være klar for en lang dag. På kongressens andre dag ble det behandlet budsjett, avlagt rapport fra LYMEC-byrået og valgt nye personer til viktige posisjoner. Even Diot fra Frankrike ble valgt som ny generalsekretær, og vi tror han vil gjøre en utmerket jobb i årene framover. Vi valgte også utmerkede delegater som skal representere LYMEC på ALDE sin kongress. I tillegg til dette ble noen partier suspendert grunnet inaktivitet, og andre, slik som danske Liberal Alliance, fordi de ikke lenger identifiserer seg med den liberale partigruppen i Europaparlamentet. Vi fikk derimot inn et nytt ungdomsparti fra Danmark, kalt Unge Moderater.

Etter mange saker på dagsordenen kom vi endelig fram til enhver kongress sitt høydepunkt: behandling av resolusjoner. Unge Venstre sendte inn to resolusjoner i forkant av denne kongressen. Magnus skrev om Draghi-rapporten, om den fallende produktiviteten i Europa, og om hvilke implikasjoner dette bør få i tiden fremover. Henrik skrev om behovet for en samlet europeisk nødplan i krise og krig. Til tross for at Magnus var svært bekymret for om sin resolusjon kom til å bli behandlet, endte det med at vi rakk å behandle hele 14 resolusjoner!

Resolusjonen vår om Draghi-rapporten, “Catching Up the Productivity Gap: Make the European Economy Great Again”, skapte mye diskusjon. Det startet med at Magnus presenterte resolusjonen foran kongressen, før vi gikk videre med behandlingen av endringsforslagene. Blant annet ble det sendt inn mange endringsforslag av Junge Liberale fra Tyskland, men heldigvis ble de fleste av disse avvist. De sendte også inn sin egen resolusjon om samme tematikk. Her tok blant annet Magnus til orde for å moderere deler av resolusjonens innhold. Det endte med at begge resolusjonene ble vedtatt, dog med en del endringer fra hvordan de opprinnelig ble sendt inn.

Den andre resolusjonen vår, “An European Continguency Plan”, ble det dessverre ikke tid til å behandle. Det ble derimot tid til å behandle mye annet spennende, slik som boligpolitikk og kampen mot antibiotikaresistente bakterier. Vi var også med på å skrive og sende inn en resolusjon om Ukraina sin vei inn i EU, “Accelerated pathway for Ukrainian EU membership”, sammen med LUF (Sverige), RU (Danmark) og ZeMolodizhka (Ukraina). Denne fikk vi også gjennomslag for!

I kaffepausene var det god tid til å mingle med våre liberale venner og lære mer om den politiske situasjonen i deres hjemland.

Kongressen varte lenge, og ekstremt varm og tett luft inne i konferansesalen gjorde ikke situasjonen særlig mye bedre. Etter at kongressen offisielt var over gikk vi sammen til en hyggelig restaurant med mye god mat og drikke. Resten av kvelden ble brukt på å utforske Warszawas nattliv:)

Søndag - byvandring, stress og avskjed :(

Søndag fikk vi en innholdsrik og interessant tour rundt i byen av en av de polske delegatene. Han viste oss mange historiske bygninger, severdigheter, samt monumenter til minne om sentrale hendelser i polsk historie. Guiden vår fortalte i vei og vi fikk mye bedre innsyn i polsk politikk enn dersom vi hadde gått alene.

Byvandringen varte og rakk, noe som førte til at god tid fort ble til dårlig tid. Uten å rekke å spise eller kjøpe med oss noen souvernier var det bare å si hadet til alle rundt seg, hive seg i en taxi og komme seg fortest mulig til flyplassen.

På flyet tilbake etter en svært vellykket kongress var det fint å tenke på at arbeidet vi gjør ikke er forgjeves, og at vi står sammen i kampen om mer frihet for alle.

Vi takker for oss og tar med oss ny motivasjon inn i det videre arbeidet!

Magnus og Henrik







Del artikkelen