Hopp til hovedinnhold

20. februar 2023

| Oppdatert 20. februar 2023

De rammede av jordskjelvkatastrofen i Tyrkia og Syria trenger umiddelbar hjelp

Bilde av et hus som er ødelagt av jordskjelv.

Natt til mandag 06. januar ble Tyrkia og Syria rammet av det kraftigste jordskjelvet målt på over 100 år. Over 45.000 mennesker er bekreftet omkommet, og tallet vil trolig stige ytterligere i tiden som kommer. Blant de hardest rammede er millioner av flyktninger fra borgerkrigen i Syria. Unge Venstre mener at Norge har et moralsk ansvar i å hjelpe menneskene i de kriserammede områdene.

Norge må vise solidaritet, og det haster å sende mer hjelp. Tusenvis av barn har akutt behov for mat, husly og varme klær. Mange sykehus er jevnet med jorden, og behovet for livreddende hjelp og medisiner er stort. Spesielt kritisk er situasjonen i de syriske områdene. 12 år med konflikt har etterlatt landet på randen av kollaps. Flere av de hardest rammede syriske områdene kontrolleres av opprørsgrupper, og antallet internt fordrevne som lever under uverdige forhold er høyt. Mange giverland har de siste årene redusert sine bidrag til syrere på flukt og internt fordrevne, og rivaliserende opprørsgrupper vil trolig gjøre hjelpearbeidet vanskelig.

Som et land med betydelige økonomiske midler må Norge bidra mer til det humanitære arbeidet i de kriserammede områdene. Den humanitære hjelpen bør spesielt rettes mot den nordlige delen av Syria. En løsning som ekspertene peker på, er å inngå i dialog sammen med regionale aktører som står Bashar Al-Assad nær. Dette, for å sikre at bistanden kommer effektivt frem fra Damaskus til de kriserammede områdene.

I tillegg til å gi humanitær hjelp, må Norge være en trygg havn for mennesker som har fått livene sine ødelagt som følge av naturkatastrofen. Jordskjelvet forverrer den humanitære krisen syrerne allerede står i. Som en konsekvens av krigen i Syria ble millioner tvunget på flukt, og ytterligere 300.000 er nå tvunget på flukt som følge av jordskjelvet. FN anslår at over 5 millioner syrere har blitt hjemløse som følge av naturkatastrofen. I tillegg er det mange barn som har mistet hele familien sin i skjelvet, og som nå ikke har et trygt hjem. Samtidig som Norge med god grunn tar imot ukrainske flyktninger, må vi ikke glemme de mange andre som har akutt behov for sikkerhet og trygghet.

Unge Venstre vil:

  1. At Norge skal bevilge mer penger til humanitær hjelp og gjenoppbygging av kritisk infrastruktur, særlig i de verst rammede områdene i Nord-Syria
  2. At Norge sikrer at hjelpen og midlene går til dem som trenger det mest
  3. At Norge tar imot sårbare flyktninger fra de mest kriseutsatte områdene
  4. At Norge skal gå i dialog med regionale aktører, som De Forente Arabiske Emirater, for at tilgang til bistand havner i regionene i Syria der situasjonen er mest prekær


Del artikkelen