Hopp til hovedinnhold

20. mars 2023

| Oppdatert 20. mars 2023

En matindustri for fremtiden

Mat er essensielt for at man skal overleve. Produksjon av mat er svært ressurskrevende og tar lang tid. Likevel kastes 450  000 tonn spiselig mat i Norge hvert år, noe som tilsvarer ca. 84,7 kg mat per nordmann! Matsvinn er et stort problem i hele verden. FN estimerer at 1/3 av all mat som produseres aldri blir spist. Dette er både økonomisk uforsvarlig og klimafiendtlig. Vi trenger en politikk som reduserer matsvinnet drastisk!

Matsvinn er et problem i hele verdikjeden. I alle ledd fra bonden til butikken og forbruker går mye spiselig mat tapt. Selv om det er bred enighet om at matsvinnet må reduseres, blir ikke nok gjort. Dersom Norge skal nå FNs bærekraftsmål om å halvere matsvinnet innen 2030, må sterkere tiltak til. Et av de viktigste tiltakene er å raskt få på plass en matkastelov som pålegger matbransjen å redusere sitt matsvinn.

Det er også viktig at matbutikker og andre bedrifter har et alternativ til å kaste spiselig mat de ikke får solgt, eksempelvis mat som har gått ut på dato. Matsentraler over hele landet tar i mot overskuddsmat, som de deler ut til mennesker som trenger det. Køene av mennesker som har behov for mat fra matsentraler over hele landet økt kraftig etter store prisstigninger i samfunnet. Dette har ført til at flere av matsentralene sliter med å ha nok mat til å dele ut. Derfor er det viktig at matbedriftene blir lovpålagt å distrubere overskuddsmaten til formål som dette. I tillegg må det opprettes flere matsentraler, slik at det blir enklere for matbedrifter i hele landet å donere overskuddsmaten sin.

Matsvinn er uunngåelig. Men at det er ulovlig å hente ut kastet mat fra matbutikker er ulogisk. Dumpster diving anses som tyveri i lovens øyne, siden mat som matbutikkene kaster defineres som deres søppel. Etter loven kan tyveri gi fengselsstraff på inntil 2 år. Det er meningsløst at det å ta mat som uansett skal kastes ut av søpla kan føre til fengselsstraffer. I dagens situasjon med prisøkninger på matvarer og katastrofale strømregninger, er det ikke rart at mange velger å dumpster dive. Det er ikke bare fattige studenter, men mennesker fra alle livssituasjoner. Dumpster diving er ikke anbefalt og heller ikke alltid trygt, men hvis man må ty til dumpster diving, er dette ikke noe som burde straffes. Vi trenger å separere loven for tyveri og matsvinn.

Vi må gjøre mer for framtiden vår. Vi står overfor en klimakrise og mange sulter rundt om i verden. Da er det absurd Norge kaster enorme mengder spiselig mat. Ved å gjennomføre tiltak for å redusere matsvinnet, vil det hjelpe både klimaet og mennesker i vanskelige situasjoner med å få mat på bordet.

Unge Venstre vil:

  1. Innføre en matkastelov
  2. Øke antallet matsentraler
  3. Øke bevilgningene til matsentralene
  4. Avkriminalisere dumpster diving

Del artikkelen