Hopp til hovedinnhold

20. mars 2023

| Oppdatert 20. mars 2023

Et grønt og framtidsrettet skattesystem

Bilde av mynter som er stablet

Det norske skattesystemet fungerer i utgangspunktet godt. Samlet sett bidrar det til å finansiere velferdstjenester, omfordele  inntekt og formue og insentivere til verdiskaping og produktivitet. Over tid har imidlertid en rekke mindre endringer ført til at det ikke lenger henger like godt sammen. Samtidig står norsk økonomi overfor flere store utfordringer i årene som kommer som krever en omstilling av skattesystemet vårt.

Perspektivmeldingen viser at det vil bli langt færre yrkesaktive per pensjonist, lavere petroleumsinntekter, og økt behov for å finansiere utgiftene til velferdsordninger. Aldring i befolkningen vil legge et økt press på helse- og omsorgssektoren. I tillegg står vi overfor en klima- og naturkrise, der vi skal kutte drastisk i klimagassutslippene samtidig som vi bevarer naturen vår. Parallelt med dette har de økonomiske ulikhetene vokst de siste 30 årene som en konsekvens av økt mobilitet av kapital.

Unge Venstre stiller seg positive til anbefalingene fra Torvik-utvalget sin utredning «Et helhetlig skattesystem». Skattesystemet må sees i sin helhet og dermed etterstrebe å ivareta flere hensyn samtidig. Det skal finansiere grunnleggende velferdstjenester, tilrettelegge for et konkurransedyktig og produktivt næringsliv, være omfordelende, og korrigere for markedssvikt - som blant annet negative utfall for klima og miljø.

Unge Venstre vil ha et skattesystem og et velferdssystem der det å jobbe lønner seg for alle som kan det. Vi vil derfor redusere inntektsskatten for de med middels og lave inntekter, og endre reglene for avkorting av trygdeytelser slik at personer på helserelaterte ytelser sitter igjen med en større andel av inntekten de får fra arbeid.

Norge har en relativ lav kapitalbeskatning. Som et av få OECD-land har vi ikke arveavgift, og lav beskatning på bolig. Det er grunnleggende rettferdighetsprinsipp om at hvilken familie du kommer fra, skal ha lite å si for hvilke muligheter du får i livet. Derfor vil Unge Venstre innføre en progressiv arveavgift med et høyt bunnfradrag. Samtidig må eiendom beskattes hardere av både fordelingshensyn og for å få ned prisene. Vi vil derfor innføre en nasjonal boligskatt, fase ut rentefradraget og fjerne dokumentavgiften.

Unge Venstre vil også beholde formuesskatten, men øke bunnfradraget og likestille formuesobjektene, slik at det blir mer lønnsomt å investere i næringsvirksomhet enn i eiendom.

Unge Venstre er tilhenger av en ansvarlig økonomisk politikk. Torvik-utvalget sitt hovedansvar for sikre inndekning i skattereduksjonen var en økning gjennom likestilling av moms. Unge Venstre støtter dette forslaget, men vil fortsatt ha momsfritak og reduksjoner som vil bidra i det grønne skifte.

Det mest effektive tiltaket for å kutte klimagassutslipp er å sette en høy pris på CO2 og gjøre det dyrere å forurense. Slik blir også kuttene tatt der det er billigst. Unge Venstre vil derfor ha en kraftig økning av klima- og miljøavgiftene slik at Norge når klimamålene sine. Avgiftene må ramme, og være lik, for alle sektorer.

Flere av forslagene til Torvik-utvalget vil kreve ytterligere utredning, og mange av avveiningene vil komme til syne gjennom høringsprosessen. Unge Venstre stiller seg positiv til en bred skattedebatt og mener at rapporten til Torvik-utvalget danner et godt grunnlag for dette, sammensatt med flere andre NOUer som bl.a. Kraftskatteutvalget og Havbruksskatteutvalget. Unge Venstre oppfordrer Stortinget til å søke frem et forlik for en provenynøytral omlegging av det norske skattesystemet. Slik kan vi ta de riktige grepene for at skattesystemet vårt er bærekraftig og godt nok rustet til å utfordre vår tids store utfordringer.

Unge Venstre vil:

  1. Redusere inntektsskatten for folk med middels og lave inntekter
  2. Innføre en arveavgift med høyt bunnfradrag
  3. Øke bunnfradraget til formuesskatten, og fjerne dagens rabatter slik at alle formuesobjekter verdsettes likt, utenom arbeidende kapital, der vil det være fornuftig med en moderat reduksjon.
  4. Innføre skatteplikt av urealiserte aksjegevinster over to millioner ved utflytting
  5. Vurdere å redusere selskapsskatten for å bidra til økte investeringer i norsk næringsliv
  6. Videreføre grunnrenteskatten for havbruksnæringen, og samtidig ta en gjennomgang av det totale skattesystemet for næringen.
  7. Innføre en boligskatt, fase ut rentedraget og fjerne dokumentavgiften
  8. Øke klima- og miljøavgiftene
  9. Likestille satsene for moms, men godta fritak og reduksjoner der det bidrar postivt for miljøet og grønn omstilling.
  10. Lavinntektsgrupper må bli kompensert i tilstrekkelig grad.
  11. Avvikle taxfree-ordningen

Del artikkelen