I Norge har vi et bruk-og-kast-samfunn hvor vi kjøper, vi kaster, og vi kjøper litt til. Klesreparasjon eller brukthandel er dessverre alt for lite utbredt. Selv om mikro-trender og sosiale medier spiller en stor rolle, kan også politikerne ta grep for å bidra til en grønn omstilling i moteindustrien.
Det er helt nødvendig å gjøre det enklere å ta bærekraftige motevalg. I dag er det moms på brukte klær, på reparasjoner og på klær som lånes ut. Momsen ble allerede lagt på da disse varene ble kjøpt, og de burde ikke avgiftsbelegges igjen. Disse avgiftene hindrer også en sirkulær økonomi og reduserer insentivene til å velge miljøvennlige alternativer.
Unge Venstre vil fjerne momsen på brukthandel. Dette ville gjort det rimeligere å velge gjenbruk, samtidig som vi nettopp styrker en sirkulær økonomi. Samtidig tillater vi fortsatt import av klær i syntetiske materialer, som sprer mikroplast og forurenser nærmiljøet vårt. Økologisk bomull er i dag dobbelt så dyrt som vanlig bomull, som igjen er mye dyrere enn syntetiske materialer som polyester, akryl og nylon.
Økologiske bomullsplanter dyrkes uten bruk av skadelige plantevernmidler, i motsetning til konvensjonell bomull. I tillegg benytter økologisk bomull miljøvennlige innhøstingsmetoder, og krever langt mindre vannressurser.
Skal vi nå klima- og bærekraftsmålene, må vi gjøre bærekraftige klær tilgjengelige for alle. Unge Venstre vil subsidiere produsenter som satser på bærekraftige materialer, og innføre statsdrevne klespanteordninger og butikkrabatter når man leverer inn brukte klær til resirkulering eller til å gis bort.
Fast fashion har en høy sosial kostnad. Merker som Shein, Zara og H&M gjør klær så billige at de nesten føles gratis - men fabrikkarbeiderne som lager dem, jobber under svært dårlige forhold med lave lønninger, i tillegg til lange dager og helsefarlige kjemikalier. Dette er ikke bærekraftig for helse og industri.
Unge Venstre vil:
- Fjerne momsen på handel av brukte klær
- Utforske mulighetene for statsdrevne panteordninger for å resirkulere klær
- Subsidiere eller gi skattefordeler til bedrifter som fremmer klær i økologiske materialer, og/eller tilbyr reparasjonsarbeid på egne varer
- Pålegge selskaper å dokumentere hele forsyningskjeden sin, med positivt fokus på bærekraftig produksjon, arbeidernes rettigheter og ressursbruk
- Kreve tydelig merking av enkeltplaggs tekstilers- og produksjons klimaavtrykk for å gjøre bærekraftighet lettere for forbrukere
- Innføre en fastfashion-avgift
- Innføre produsentansvar for tekstiler, slik at selskapene som produserer tekstiler også sørger for at de blir samlet inn igjen og at materialene gjenvinnes hos motekjedene selv, eller på gjenvinningsstasjoner.
- Fjerne gebyrene for å klage til forbrukertilsynet og forbrukerklageutvalget for at det ikke skal bli et tap for forbrukeren å klage på billige gjenstander som klær