Hopp til hovedinnhold

9. mai 2023

| Oppdatert 9. mai 2023

Klesindustrien: en klimaversting

Bilde av en bunke brettede klær

Vedtatt av Oslo Unge Venstres ekstraordinære årsmøte den 29. mars 2023.

Produksjon av klær er noe av det mest klimafiendtlige vi gjør. På globalt nivå kommer rundt 10% av CO2-utslippene fra klesindustrien. Dermed er klesindustrien noe av det som bidrar mest til global oppvarming.

I dagens forbrukersamfunn kjøper en gjennomsnittlig nordmann 63 nye plagg hvert eneste år. Dette vil si omtrent 70 000 tonn klær årlig. Samtidig har hver av oss i snitt over 350 plagg i skapet. En stor del av problemet med klesindustrien er derfor overforbruk, i tillegg til overproduksjon. Vi kjøper og kaster for mye klær, og et stadig voksende “fast fashion”- marked bidrar til overforbruket og at forbrukere stadig kjøper nye klær fra små trender og nye kleskolleksjoner.

Selv om mange donerer klær de ikke lenger bruker til for eksempel Fretex, er det kun 3% av det som doneres som faktisk selges her i Norge. Resten blir eksportert til utlandet, der de store mengdene klær ofte blir kastet i ulovlige søppelhauger i naturen i land som Chile, Ghana og Kenya.

Dessuten gjør dagens Brukthandellov det vanskelig å selge brukte klær. Blant annet må de donerte klærne ligge urørt i 14 dager før selgeren kan gjøre de klare for salg til en ny eier. I tillegg må selgere av brukte klær og ting registrere alt de får inn for hånd, samt få politigodkjenning av ansatte. Med andre ord, brukthandelloven fører til at det er vanskeligere å minske overproduksjonen av klær ved å selge og kjøpe mer brukt.

Derfor vil Oslo Unge Venstre:

  1. Fjerne brukthandelloven
  2. Innføre en miljøavgift på klær
  3. Ansvarliggjøre produsentene slik at de må registrere, og bidra til å redusere, overskuddet av usolgte klær
  4. Innføre momsfritak på reparasjon av klede
  5. Fjerne moms på salg av brukte klær


Del artikkelen