Hopp til hovedinnhold

25. januar 2023

| Oppdatert 25. januar 2023

Multi level marketing må på dagsorden!

Bilde av en som skriver i en notatblokk med en pc ved siden

'Multi level marketing', Nettverksmarkedsføring, 'Team marketing', 'Network marketing', kjært barn har mange navn, men dette barnet har også mange ofre.

'Multi level marketing', eller 'MLM' er en form for direktesalg der det utvikler seg et nettverk, som en slags pyramide av distributører. Nettverket dannes ved at personer blir rekruttert som distributører, der hver distributør igjen blir oppmuntret til å rekruttere nye distributører.

Vi vet at pyramidespill er ulovlig, men likevel er det mange selskaper som går under radaren, og likevel klarer å eksistere på grunn av smutthull i lovverket.

Dette er en bransje som dessverre ofte livnærer seg på sårbare mennesker, og kanskje mest av alt sårbare kvinner. De lokker for eksempel til seg mennesker med dårlig økonomi, mennesker som er unge eller mennesker som har barn. For å rekruttere lover de deg gull og grønne skoger, og tilbyr deg en friere hverdag hvor du vil kunne tjene masse penger.

Faktumet er at å lykkes i en sånn bransje er lik sjansen for å vinne lotto, likevel er det mange av oss som lar seg lokke. Faktisk viser forskning at det er mindre enn 1% av de som driver med MLM som overhode får noe igjen for sin investering. I dag er det lotteritilsynet som har ansvaret for å følge opp at MLM-ene i Norge. Med andre ord går 'Multi level marketing' under kategorien lotteri, og bør derfor måtte forholde seg til de samme regler som andre lotteritjenester må. I tillegg finansierer det nettverk som bidrar til menneskerettighetsbrudd.

Det kan virke enkelt å bare verve 5 medlemmer selv, som siden vil gi deg en god kick back, om disse bare selv oppfyller den månedlige innkjøpskvoten av produktene, og enda mer hvis disse selv også verver medlemmer.

Produktene satt til en mye høyere pris enn den normale markedsprisen, hvilket gjør det meget vanskelig å faktisk selge produktene du selv må kjøpe hver måned. I nesten alle tilfeller ender det med at du selv står med masse produkter du ikke får solgt videre.

I dag florerer det av mennesker som driver med MLM, blant annet på Facebook, Instagram og i hjemmegrupper. Selskaper som 'MaryKay', 'Herbalife', 'Tupperware', 'Forever living', 'Scentsy', 'Beach body' og 'Nu Skin' er blant de mest populære selskapene som holder på med dette i Norge i dag.

For å lykkes er du selv avhengig av at andre ikke gjør det, og det er rett og slett feil.

Dette ønsker vi i Unge Venstre å gjøre noe med!

Unge Venstre vil:

  1. Utrede et strengere regelverk og forbud mot multi level marketing.
  2. Kreve at selskapene selv må opplyse om risikoen for at man kan tape penger.
  3. Tilby hjelp og støtte til alle som har blitt utsatt.
  4. Øke kunnskapen om pyramidespill som et forebyggende tiltak

Del artikkelen