Hopp til hovedinnhold

18. oktober 2023

| Oppdatert 19. oktober 2023

Stans volden mot sivile

Unge Venstre fordømmer volden som rammer befolkningene i Israel og Palestina. Vi ber innstendig om at sivile liv beskyttes.

Lørdag 7. oktober 2023 gikk Hamas til angrep mot Israel. I løpet av morgentimene ble flere tusen raketter skutt fra Gaza mot det sørlige Israel. Væpnede styrker tok seg inn i landet fra luft, fra sjø og på bakkenivå. Hamas drepte tilfeldige sivile på brutalt vis.

Angrepet er den blodigste hendelsen i Israels historie siden Jom kippur-krigen for nesten 50 år siden. Israelske medier rapporterer per 12. oktober om mer enn 1200 døde. Og dødstallene fortsetter å stige.

Over 260 festivaldeltakere ble funnet drept. Over 130 mennesker er tatt som gissel og fraktet til Gaza.

Det er liten tvil om at Israel er utsatt for et terrorangrep. Unge Venstre fordømmer Hamas sin vold på det sterkeste.

Unge Venstre er videre bekymret for de menneskelige omkostningene som Israel sine reaksjoner fører til. Mandag kunngjorde Israel at de vil beleire hele Gazastripen.

De humanitære forholdene på Gazastripen har over lang tid vært dårlige som følge Israel sin utilslørte og brutale koloniseringspolitikk. Siden januar er 200 palestinere drept på Vestbredden og som følge av bombeangrep fra Israel, er over 700 mennesker i Gaza nå døde.

Den militære beleiringen av Gaza har vart i 16 år. Resultatet er elendige kår og ekstreme oppvekstsvilkår. Nå blokkerer Israel forsyninger av strøm, vann og mat til Gaza. Halvparten av befolkningen i Gaza er barn. Det er en svært prekær situasjon som utspiller seg foran øynene på verdenssamfunnet.

Den israelske regjeringen har rådgitt Gazas befolkning om å søke ly et annet sted. De Israelske myndigheten lar sivilbefolkningen ta konsekvensene av Hamas terrorhandlinger. Realiteten er at palestinerne i Gaza ikke har noe sted å dra. Grensene er så godt som hermetisk stengt.

Egypt må ta sin del av ansvaret for å evakuere sivile gjennom grenseovergangen de administrerer. Verdenssamfunnet må bistå dem i dette.

Vold mot sivile skal aldri tolereres og kan aldri forsvares. Unge Venstre ber om at alle parter de-eskalerer situasjonen og sørger for at sivilbefolkingen er trygg. Internasjonal humanitær lov må opprettholdes og humanitær tilgang må sikres for de som er rammet av volden og trenger assistanse.

Del artikkelen