Hopp til hovedinnhold

Ny ruspolitikk

Ny ruspolitikk

Norsk ruspolitikk er fullstendig mislykket. Hvert eneste år dør over 260 mennesker av overdoser. Vi kjeppjager mennesker som er syke og trenger helsehjelp, og straffen gjør at færre tør be om hjelp.

Nå er det på tide med en ny ruspolitikk som redder liv.

Dette er vår løsning

 1. Gjennomføre rusreformen
  Straff hindrer at folk ber om hjelp. Straff stigmatiserer mennesker som er syke, og gjør at utenforskapet og problemene vokser seg større. Derfor vil vi avkriminalisere bruk og besittelse av narkotika.
 2. Legalisere og kontrollere omsetningen av cannabis
  Vi mener ikke at politiet skal bruke ressurser på å ta folk som bruker cannabis. Derfor vil vi fjerne forbudet og heller ta kontroll over det svarte markedet.
 3. Gi brukerne mer makt og valfrihet i egen behandling
  Vi vil at rusavhengige skal få følge et behandlingsløp som passer dem. I dag er det en rekke lover og regler som hindrer god behandling av mennesker med rusproblemer.
 4. Videreføre heroinassistert behandling for de tyngste brukerne
  Vi har fått på plass et prøveprosjekt for heroinassistert behandling. Vi vil videreføre dette viktige tilbudet.
 5. Tillate testing av rusmidler
  Folk har ruset seg i tusenvis av år, og kommer fortsatt til å gjøre det. Vi vil redusere de skadelige konsekvensene av rusbruk ved å tillate testing av rusmidler.

Vil du ha en ny og bedre ruspolitikk? Bli med på laget.

Våre gjennomslag til nå

Foreslått avkriminalisering av narkotika.

Venstre har lagt fram en historisk rusreform som vil avkriminalisere bruk og besittelse av narkotika. Arbeiderpartiet stemte nei til rusreformen og gjør at rusbrukere fortsatt må leve i frykt for å bli straffet.

Åpnet opp for brukerrom

Brukerrom er et fristed hvor rusavhengige kan sette brukerdosene sine med medisinsk personell tilstede. Det gjør at vi reduserer faren for overdosedødsfall, og gir verdighet til rusavhengige.

Styrket rusomsorgen

Vi har bevilget mer penger til å følge opp rusavhengige og styrket brukermedvirkningen.